Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Aracınızın Yaz Bakımını Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

19-06-2018 13:51
Aracınızın Yaz Bakımını Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Zorlu kış koşullarından sonra aracınıza yaz bakımı yapmanın zamanı geldi. Silecek değişiminden motor yağı değişimine kadar bir aracın yaz bakımında dikkat edilmesi gereken püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz.



 Zorlu kış koşullarından sonra aracınızın performansını iyileştirmek ve güvenli bir sürüş deneyimi açısından detaylı bir yaz bakımı yaptırmanız gerekir. Özellikle kar, çamur, yağmur, buzlanma gibi zorlu mevsim koşullarında lastikleri yıpranan araçların lastik ve fren sistemi mutlaka kontrol ettirilmeli, yakıt, hava ve polen filtreleri değiştirilmeli, lastikleri değiştiği için rot-balans ayarı yaptırılmalı, akü kontrolü yapılmalı ve gerekirse yeni bir akü satın alınmalı, yıpranan silecekler değiştirilmeli, yağ değişimi yapılmalı, kısacası araç tamamen detaylı bir teknik bakımdan geçmelidir. Bu sayede uzun yaz tatili yolculuklarında konforlu ve güvenli bir araç kullanımı elde edilir.

Yaz ayı boyunca aracınızın bakımına ilişkin dikkat etmeniz gerekenler konusunda önerilerimizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Filtre Kontrolü Yapın


Aracınızın yaz bakımında en basit ama aynı zamanda en önemli konulardan biri filtre değişimidir. Aracınızda, aracınızın performansını etkileyen hava filtresi, klima filtresi, polen filtresi, yağ filtresi gibi önemli parçalar vardır. Bu filtrelerden bazılarının yakıt tasarrufu sağlamak, bazılarının motoru soğutmak gibi önemli görevleri vardır. Örneğin; yaz aylarında artan hava sıcaklığı nedeniyle motor, daha fazla soğumaya ihtiyaç duyar. Bunu da en iyi hava filtresi yapar. Hava filtresi temizliği yaz yolculuğu öncesinde çok önemlidir. Çünkü kirli ve tıkanmış hava filtresi nedeniyle motora temiz hava gitmez ve motorda arızalar oluşabilir. Kirli bir hava filtresi yakıt tüketiminizin yüzde 15 oranında artmasına neden olabilmektedir.


Bir diğer önemli mekanizma ise klimadır. Yaz mevsiminde yolculuğa çıkmadan önce araç içindeki konforunuzu artırmak için klimadaki sorunları tespit etmenizi öneririz. Kış boyu hava kirliliği ve egzoz nedeniyle kirlenen ve fonksiyonunu zamanla yitiren polen filtresini aracınızın yaz bakımında yenilemeniz gerekir. Yola çıkmadan önce aracınızın marka ve modeline uygun polen filtresini e-ticaretteki online yedek parça sitelerinden çok kolay bir şekilde temin edebilirsiniz.Yağ filtresi ise kirlenmiş yağın ve motorda aşınmadan dolayı oluşan parçacıkların, motor sisteminden uzak tutulmasını sağlar. Hem filtrenin, hem de motorun uzun ömürlü olması için motora uygun motor yağı ve bu yağa uygun filtre kullanmanız gerekir. Aracınızın marka ve modeline uygun yağ bakım setleri ile yaz bakımını pratik bir şekilde yapabilirsiniz.

Motor Yağı Neden Değiştirilir?


Yaz bakımında mutlaka aracınızın motor yağını kontrol etmelisiniz. Sürtünme ve aşınmayı azaltmak, soğutmaya yardımcı olmak, sızdırmazlık sağlamak, kirlenme ve birikinti oluşumunu kontrol altında tutmak gibi önemli görevleri bulunan motor yağı, her 10.000 kilometrede, azaldığında ise kilometre gelmeden değiştirilmelidir. Çünkü kirlenen bir motor yağı işlevini yerine getiremez ve araç arızalarına neden olabilir. Özellikle yaz tatilinde aracıyla uzun yola çıkacak olan sürücülerin aracına uygun motor yağını mutlaka bagajda bulundurmasında yarar vardır.

Lastikleriniz Yaz Lastiği Mi?


Kış lastiklerini yaz mevsiminde kullanmamalısınız. Zorlu hava ve yol şartlarına dirençli kış lastikleri yıprandığında uzun yolda ve sıcak havanın etkisiyle kolaylıkla patlayabilir. Bu nedenle aracınız yaz bakımına girerken stepne dahil olmak üzere tüm lastikleri kontrol edilmeli ve aşınmalar dikkate alınarak yeni lastikler takılmalıdır.



Aracınızın lastik değişiminde profesyonel bir yardım almanızı öneririz. Çünkü lastik değişiminde rot ve balans ayarının da yapılması gerekir. Eğer lastiklerinizi kendiniz değiştirdiyseniz ve aracınızda sağa sola çekme, direksiyonda titreme gibi anormal durumlar gözlemliyorsanız rot ve balans ayarlarınızı mutlaka yaptırmalısınız.

Rot ayarı nedir?

Direksiyonu çevirdiğinizde tekerleklerin de aynı yöne bakması için yapılır.

Balans ayarı nedir?

Balans ayarı ise tekerleklerin aralarındaki açıların birbirine eşit olmasını sağlar.



Sileceklerinizi ve Cam Suyunu Yenileyin

Yağmur, kar, buzlanma derken silecekleriniz kış mevsiminde oldukça yıprandı. O halde görevini başarıyla yerine getiremeyen sileceklerinizi de yenilemenin zamanı geldi. Çünkü yaz tatilinde yapacağınız uzun yolculuklarda camlarınız tozlanacak, diğer araçlardan sıçrayan cam suları nedeniyle lekelenecek. Bu nedenle güvenli bir sürüş için sileceklerinizin kusursuz bir şekilde çalışması gerekiyor. Yıpranan sileceklerinizi aracınızın modeline uygun parça ile değiştirebilirsiniz. Cam suyunu sık sık kullanacağınız için aracınızın cam suyu seviyesini de kontrol etmeli, azalan cam suyuna takviye yapmalı, bagajınızda mutlaka yedek cam suyu bulundurmalısınız.


Renault ve Dacia marka aracınızın modeli ne olursa olsun yaz bakımında en uygun yedek parça fiyatları için Akbayrenault.com web sitesini ziyaret edin. Renault yedek parça konusunda uzman Akbay Renault’da hidrolik direksiyon kutusu, hava filtresi, polen filtresi, mazot filtresi, yağ filtresi, far lambası, yağ bakım seti, subap takımı gibi her türlü Renault ve Dacia yedek parça çeşitlerini bulabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.